This website uses cookies. Click here for more information.

Column

Recht uit de notaris / augustus 2019

Een warme periode in de zomer heeft meerdere kanten

 

Geniet u van het mooie warme weer deze zomer? Of bent u iemand voor wie de winter niet snel genoeg kan beginnen? Aan (extreme) kou zit soms een negatieve kant en aan (extreme) warmte helaas ook. Wat gebeurt er met je lichaam als de temperatuur buiten oploopt tot boven de lichaamstemperatuur?

Ik verkeerde zelf in de gelukkige omstandigheid dat ik tijdens de warmste periode van deze zomer kon genieten van een zwembad en veel schaduw op een camping waar ik even niets hoefde. Toch merkte ook ik dat mijn lichaam regelmatig verkoeling nodig had en ik heb liters water gedronken.

Wat nou als u al een zekere leeftijdsgrens bent gepasseerd en nog maar beschikt over een broos lichaam? Het lijkt mij oneindig moeilijk om dan het lichaam op de gewenste temperatuur te houden, genoeg te drinken en voldoende verkoeling te krijgen. U weet zelf dat de meeste verzorgingshuizen niet uitblinken in hun fantastische temperatuurregeling. De meeste ouderen hebben door veel medicijnen ook geen dorstgevoel meer zoals jongeren dat wel hebben. Ik was dan ook niet verbaasd dat ik van mijn collega's begreep, dat zij toch meer telefoontjes dan gebruikelijk hadden gehad naar aanleiding van overlijdens. Ook uit het nieuws bleek dat 400 mensen, vooral 80-plussers, méér waren overleden tijdens de hittegolf dan gebruikelijk in een zomerweek.

En wat moet er dan gebeuren als iemand is overleden? Het meeste kunt u zelf bedenken. Een uitvaart regelen, een kamer of huis leegruimen, abonnementen opzeggen, de bank informeren etc. Sommige mensen denken er niet aan om ook naar de notaris te gaan. Dat kan zijn omdat er alleen een bankrekening is en de bank meewerkt aan verstrekking van het saldo aan de (enige) erfgenaam. Het kan ook zijn omdat de eerste van een echtpaar overlijdt en er simpelweg niemand vraagt om een verklaring van erfrecht. Juist in dit laatste geval is het om uiteenlopende redenen vaak echter zeer raadzaam om wel naar de notaris te gaan om u goed te laten informeren. Zeker in het geval er (stief)kinderen zijn. Een tijdig bezoek aan de notaris kan u veel erfbelasting en ruzie besparen! Ook kan een huis door de notaris op naam gezet worden van de langstlevende.

Wilt u advies of hulp bij de afwikkeling van een nalatenschap, zoals het opmaken van een verklaring van erfrecht of het opmaken of laten controleren van de aangifte erfbelasting, neemt u dan vrijblijvend contact op met Notariaat Nonhebel!