This website uses cookies. Click here for more information.

Column

Recht uit de notaris / april 2019

De eerste van de maand bij de notaris

 

Op het Grotekerksplein 20 is het een drukte van belang. Het is weer de eerste van de maand en dat betekent een volle agenda met huisoverdrachten.

De ochtend begint met de controles van de akten van de vorige dag. Ook de werkdag vóór de eerste van de maand stonden er al veel afspraken. Zijn alle akten goed ingeschreven en verwerkt in het kadaster? En voor vandaag: Heeft iedereen betaald die moest (bij)betalen? Hebben de banken de geleende som in verband met de af te sluiten hypotheken betaald? Zijn alle dossiers voor vandaag compleet of missen er nog volmachten, kopie legitimatiebewijzen, energielabels of andere gegevens?

Er staan vandaag negen overdrachten gepland. Dat vergt een strakke planning en van de notaris een goede voorbereiding. Ik neem de akten en afrekeningen van te voren door als laatste controle, ook bekijk ik in onze digitale kaartenbak of verkoper of koper al eerder is geweeest bij ons op kantoor of nog komt voor aan- of verkoop. Daarnaast bekijk ik of het relevant is cliënten te informeren over samenlevingscontract of testamenten. Om een idee van de over te dragen woning te hebben, kijk ik ook altijd even of deze op Funda staat of heeft gestaan. Altijd leuk het kijken van de foto's!

Als iedereen op tijd komt en er geen onverwachte of onbekende zaken aan het licht komen, dan loopt alles goed en is er genoeg tijd voor vragen en gezelligheid. Een huis kopen is tenslotte een feestje! Als er wel iets "aan de hand is", bijvoorbeeld dat een huis of berging niet (helemaal) leeg is, dat er ineens gebreken naar boven zijn gekomen, dat het geld wat bijbetaald moet worden niet is ontvangen door ons, dat één van partijen geen Nederlands spreekt of dat iemand de afspraak is vergeten, dan proberen de medewerkers en ik ervoor te zorgen dat het zo goed als mogelijk opgelost wordt en dat de andere cliënten daar zo min mogelijk van merken. Dat is soms een hele uitdaging!

Negen uur later zijn alle akten gepasseerd en is er hier en daar een traantje gelaten, zijn de foto's van het handtekeningen zetten gemaakt, is er veel gelachen en heb ik veel blije gezichten gezien. Moe maar voldaan kijk ik terug op deze drukke maar mooie eerste van de maand.

Mijn grote vraag blijft wel waarom iedereen toch zo graag op de eerste van de maand zijn huis wil overdragen. Vanuit de notarissen is er geen voorkeur voor de eerste van de maand. Op andere werkdagen is er genoeg ruimte in onze agenda en meer tijd ook. Bij deze dus een oproep aan alle makelaars van Dordt en omstreken, en ook aan alle huizenkopers en huizenverkopers: kies een andere dag dan de eerste van de maand voor de overdracht van uw woning. Kies een dag die u (en de andere partij bij de transactie) het beste uitkomt!

We zien u graag voor een prettige en gezellige overdracht van uw huis bij Notariaat Nonhebel.