This website uses cookies. Click here for more information.

Column

Recht uit de notaris / april 2020

Ook besprekingen via Skype

 

Werkelijk iedereen heeft ermee te maken en het gaat ook bijna nergens anders meer over, het Coronavirus. Het zijn onzekere en verwarrende tijden, ook voor mij.

Mijn partner is hovenier. Omdat ik zoveel mogelijk mijn cliënten op kantoor wil blijven bedienen, is mijn partner thuis bij mijn kinderen. Zijn werk staat op een heel laag pitje omdat hij nu leraar en huisvader tegelijk moet zijn en je slecht hovenierswerkzaamheden met thuiswerken kunt uitvoeren.

Zoveel mogelijk van mijn collega's werken thuis. Op kantoor aan het grotekerskplein zitten we dus met een klein clubje te werken. Maar veel cliënten hebben vragen en zij mailen of bellen, echt rustig is het daarom niet. Mijn toegevoegd notaris en ik wisselen elkaar af om de besmettingskans zo klein mogelijk te houden en de continuïteit te blijven waarborgen.

In principe ondertekenen we nog alle akten op kantoor, al proberen we dat met zo min mogelijk mensen te doen. Makelaars en adviseurs komen even niet mee naar de ondertekenafspraak en ook verkopers en oprichters laten we zoveel mogelijk een volmacht tekenen van tevoren. Hierdoor zitten we met 2 of 3 mensen aan tafel, waardoor de benodigde afstand kan worden gehouden. Extra blij ben ik met mijn nieuwe stoeltjes met bakelieten armleuningen die makkelijk schoon te maken zijn en mijn nieuwe ronde eikenhouten passeertafel met een diameter van maar liefst 180 centimeter!

Besprekingen voor samenlevingscontract, testamenten en een verklaring van erfrecht bijvoorbeeld doen we zoveel mogelijk via Zoom, Facetime of Skype of gewoon telefonisch als beeldbellen te ingewikkeld is.

Voor het ondertekenen van een testament en voor een hypotheekakte moet er echter toch fysiek op kantoor tegelijk met mij als notaris een akte worden ondertekend. Gelukkig is inmiddels duidelijk geworden dat de notaris - voor wat betreft dergelijke akten, die geen uitstel kunnen leiden - een vitaal beroep is. Ook bij een volledige lock down mogen de toegevoegd notaris en ik onze werkzaamheden blijven uitoefenen. Uiteraard hoop ik niet dat het zover gaat komen.

Maar zeker is, dat er ook een tijd "na Corona" zal komen. Een tijd waarin er wellicht veel baby's geboren worden (denk ook dan aan het maken van en testament), (uitgestelde) huwelijken zullen plaatsvinden of veel echtscheidingen/verdelingen zullen zijn. Zowel nu als dan staat het notariaat voor u klaar!

Ik wil iedereen veel wijsheid en gezondheid toewensen in deze periode.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact (bij voorkeur per mail) met ons op.