This website uses cookies. Click here for more information.

Column

Recht uit de notaris / juni 2019

Wat ben je eigenlijk als notaris?

 

In de klas van mijn zesjarige zoontje mocht ik in de beroepenweek uitleggen wat een notaris eigenlijk voor een beroep is en wat een notaris zoal doet. Best moeilijk! Volwassenen weten wel dat je voor de overdracht van een huis een notaris nodig hebt, maar bij kinderen is dat een stuk lastiger uit te leggen. En hoe leg je nou weer uit wat het maken van een testament is of het oprichten van een BV? Gelukkig vonden de kinderen de door mij meegebrachte akten en zegels met reliëfstempel erg mooi en mochten ze daar zelf mee knutselen en ook nog eens hun eigen handtekening onder de akte zetten. Een pen met logo van kantoor voor ieder kind maakte het abstracte verhaaltje toch leuk voor hen! Maar of ze nu weten wat een notaris doet, daar ben ik niet zo zeker van.

Echter, ook aan volwassenen kan ik nog veel vertellen over het notarisvak! Vooral dat het helemaal niet saai is. Een dag eindigt voor mij nooit zoals ik aan het begin denk. Er gebeurt van alles. De afspraken in mijn agenda, van de ondertekening van de akten in verband met overdracht van een huis, samenlevingscontract en (levens) testamenten tot aan advisering in de afwikkeling van een echtscheiding of nalatenschap, oprichtingen van stichtingen en besloten vennootschappen, et cetera staan vast.

Tussendoor kunnen er echter telefoontjes komen die directe actie vereisen: iemand ligt in het ziekenhuis en wil een testament maken; er is iemand overleden en als executeur moet je direct naar het huis en de uitvaart regelen; er wordt een huis overgedragen maar het geld is niet ontvangen of de schuur zijn de verkopers "vergeten" leeg te ruimen, de verkoper blijkt ooit gehuwd te zijn geweest et cetera. Ook zijn er nog regelmatig mensen die gewoon komen binnen lopen bij ons kantoor met een vraag, waar ze graag (zo mogelijk direct) antwoord op willen hebben. Gelukkig maar hebben we meestal wel even tijd en is mijn kantoor in ieder geval zo laagdrempelig dat men gewoon binnenstapt. Heel goed!

Het doel waarom mensen bij de notaris (moeten) komen is een notariële akte. Tussendoor vervul ik - en de meeste notarissen met mij - echter vele functies. Allereerst ben je als notaris een vertrouwenspersoon, mede door de geheimhoudingsplicht die iedere notaris heeft. Daarnaast ben je erbij op hele belangrijke momenten in het leven van iemand. Door deze combinatie wordt er veel gelachen bij mij aan tafel, maar ook regelmatig gehuild. Soms voel ik me daarom als notaris ook weleens psycholoog, mediator, maatschappelijk werker, buddy, huisarts of gewoon een luisterend oor. Dit maakt het beroep van notaris interessant, afwisselend en ook dankbaar. Naast het bedenken en aandragen van juridische en fiscale oplossingen en mogelijkheden, is juist ook de mens 'erachter' belangrijk. Ik geniet van het notaris zijn 'misschien wel het mooiste beroep'.

Komt u ook eens binnen stappen bij Notariaat Nonhebel? U bent van harte welkom. Als u een afspraak maakt hebben we meer tijd voor u!